Monitorowanie serwera WWW na Raspberry Pi 5 za pomocą Monit cz. 8

Cytat z gielo data 2024-10-19, 11:02W dzisiejszym świecie, gdzie niezawodność i dostępność usług są kluczowe, narzędzia do monitorowania systemów stają się niezbędnym elementem zarządzania infrastrukturą IT ...
Cały artykuł jest dostępny na blogu : Monit - Monitoring serwera
W dzisiejszym świecie, gdzie niezawodność i dostępność usług są kluczowe, narzędzia do monitorowania systemów stają się niezbędnym elementem zarządzania infrastrukturą IT ...
Cały artykuł jest dostępny na blogu : Monit - Monitoring serwera

Cytat z krystian23 data 2024-10-29, 12:15Co jakiś czas dostaje komunikat
total mem amount of 501.2 MB matches resource limit [total mem amount > 500 MB]
restartuje mi serwer www
Co jakiś czas dostaje komunikat
total mem amount of 501.2 MB matches resource limit [total mem amount > 500 MB]
restartuje mi serwer www

Cytat z gielo data 2024-10-29, 19:29Możesz zwiększyć parametr if totalmem > 500 MB for 5 cycles then restart w /etc/monit/monitrc np do 1024mb lub nawet do 2048mb jeśli masz wolne zasoby pamięci.
sprawdziłbym też czy ci jakieś boty za mocno nie obciążają serwera. ewentualnie je także bym przyciął.
Wartość 500mb jaką sugerowałem jest odpowiednia raczej dla niewielkiego, niezbyt obciążonego serwera hostującego jedną niewielką stronę internetową.
Możesz także wrzucić poniższy kod do /etc/monit/customscripts
i go skompilować poleceniem zawartym w nagłówku tego kodu
następnie do /etc/monit/monitrc na samym końcu pliku dodaj np.
check program cpu_apache_proces_nobuffors with path "/etc/monit/customscripts/cpu_server_proces/cpu_apache_proces"
every 1 cycles
if status !=0 then alertlub
check program cpu_nginx_proces_nobuffors with path "/etc/monit/customscripts/cpu_server_proces/cpu_nginx_proces"
every 1 cycles
if status !=0 then alertW zależności od serwera www jaki masz uruchomiony
monit wyświetlał będzie ilość zużytej pamięci ram przez Apache lub nginx wraz z php-fpm, a jeśli przekroczy zadaną wartość (w tym przypadku 512mb) wyśle alert. Będziesz mógł wtedy odpowiednio szybko zareagować i sprawdzić co się dzieje zanim sam serwer www będzie restartowany.
Moduł wyświetla ilość użytej pamięci ram przez procesy Apache (Nginx) + PHP-FPM, bez buforów , stronicowania itp.
Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania np. odnośnie prezentowanych modułów dla monit pisz 🙂
Możesz zwiększyć parametr if totalmem > 500 MB for 5 cycles then restart w /etc/monit/monitrc np do 1024mb lub nawet do 2048mb jeśli masz wolne zasoby pamięci.
sprawdziłbym też czy ci jakieś boty za mocno nie obciążają serwera. ewentualnie je także bym przyciął.
Wartość 500mb jaką sugerowałem jest odpowiednia raczej dla niewielkiego, niezbyt obciążonego serwera hostującego jedną niewielką stronę internetową.
Możesz także wrzucić poniższy kod do /etc/monit/customscripts
i go skompilować poleceniem zawartym w nagłówku tego kodu
następnie do /etc/monit/monitrc na samym końcu pliku dodaj np.
check program cpu_apache_proces_nobuffors with path "/etc/monit/customscripts/cpu_server_proces/cpu_apache_proces"
every 1 cycles
if status !=0 then alert
lub
check program cpu_nginx_proces_nobuffors with path "/etc/monit/customscripts/cpu_server_proces/cpu_nginx_proces"
every 1 cycles
if status !=0 then alert
W zależności od serwera www jaki masz uruchomiony
monit wyświetlał będzie ilość zużytej pamięci ram przez Apache lub nginx wraz z php-fpm, a jeśli przekroczy zadaną wartość (w tym przypadku 512mb) wyśle alert. Będziesz mógł wtedy odpowiednio szybko zareagować i sprawdzić co się dzieje zanim sam serwer www będzie restartowany.
Moduł wyświetla ilość użytej pamięci ram przez procesy Apache (Nginx) + PHP-FPM, bez buforów , stronicowania itp.
Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania np. odnośnie prezentowanych modułów dla monit pisz 🙂

Cytat z krystian23 data 2024-10-31, 07:09w pliku przeznaczonym dla serwera Ngnix są zakomentowane linie. Rozumiem, że jeśli nie posiadam zainstalowanej, którejś z wersji php u siebie na serwerze, to odpowiednią linię z wersją php, której nie mam u siebie mam zakomentować ? Dobrze rozumuję ?
w pliku przeznaczonym dla serwera Ngnix są zakomentowane linie. Rozumiem, że jeśli nie posiadam zainstalowanej, którejś z wersji php u siebie na serwerze, to odpowiednią linię z wersją php, której nie mam u siebie mam zakomentować ? Dobrze rozumuję ?

Cytat z gielo data 2024-10-31, 08:03Zmieniłem sposób deklaracji ścieżek do procesów PID PHP-FPM obecnie nic nie komentujesz tylko podajesz te jakie masz uruchomione u siebie na serwerze. Pobierz paczkę z nową wersją 1.4.
Zmieniłem sposób deklaracji ścieżek do procesów PID PHP-FPM obecnie nic nie komentujesz tylko podajesz te jakie masz uruchomione u siebie na serwerze. Pobierz paczkę z nową wersją 1.4.

Cytat z krystian23 data 2024-10-31, 10:57skompilowałem i uruchomiłem moduł dla serwera Nginx, gdyż taki serwer mam u siebie na vps, działa świetnie.
Zauważyłem jednak, że co jakiś czas ilość używanej pamięci przez procesy rośnie, niewiele ale jednak. Nasunęło mi się więc kolejne pytanie ? czy może być to związane z jakimiś wyciekami pamięci ? czy ustawienie max_request dla php-fpm na jakąś niższa wartość np. 500 w tym przypadku mogło by pomóc. Jakie może mieć to inne konsekwencje dla serwera ?
skompilowałem i uruchomiłem moduł dla serwera Nginx, gdyż taki serwer mam u siebie na vps, działa świetnie.
Zauważyłem jednak, że co jakiś czas ilość używanej pamięci przez procesy rośnie, niewiele ale jednak. Nasunęło mi się więc kolejne pytanie ? czy może być to związane z jakimiś wyciekami pamięci ? czy ustawienie max_request dla php-fpm na jakąś niższa wartość np. 500 w tym przypadku mogło by pomóc. Jakie może mieć to inne konsekwencje dla serwera ?

Cytat z gielo data 2024-10-31, 12:24Może pomóc. Jakie będą tego konsekwencje ?
Procesy php-fpm będą częściej zamykane po wyczerpaniu ustalonego limitu dla nich. Pamięć więc będzie zwalniana, jednak przy większym ruchu będą one musiały być otwierane na nowo więc zużycie procesora trochę wzrośnie. Coś kosztem czegoś :]
Jeśli nie miałeś wcześniej tej wartości ustawionej na jakąś kosmiczną wartość, dzięki czemu pamięć nie była zwalniana przez dłuższy czas, to poszukałbym ewentualnej przyczyny takich wycieków pamięci. Zaktualizuj też Nginx i PHP do najnowszej stabilnej wersji jeśli dawno tego nie robiłeś.
Może pomóc. Jakie będą tego konsekwencje ?
Procesy php-fpm będą częściej zamykane po wyczerpaniu ustalonego limitu dla nich. Pamięć więc będzie zwalniana, jednak przy większym ruchu będą one musiały być otwierane na nowo więc zużycie procesora trochę wzrośnie. Coś kosztem czegoś :]
Jeśli nie miałeś wcześniej tej wartości ustawionej na jakąś kosmiczną wartość, dzięki czemu pamięć nie była zwalniana przez dłuższy czas, to poszukałbym ewentualnej przyczyny takich wycieków pamięci. Zaktualizuj też Nginx i PHP do najnowszej stabilnej wersji jeśli dawno tego nie robiłeś.